Az Oculus Rift kihasználja arckifejezéseinket

Oculus Rift

Amikor a Facebook felvásárolta az Oculus VR-t, mindenki kíváncsi volt arra, hogy mi fog ebből az egészből kisülni. Eddig úgy tűnik, hogy semmi rossz. Az Oculus Rift szépen fejlődik és bővül. Már tudjuk, hogy milyen gépre lesz szükségünk és azt is, hogy mikorra várhatjuk az egyik vezető virtuális valóság okosszemüveget. Most pedig egy új fejlesztésnek köszönhetően gyökeresen megváltozhatnak a virtuális valóság szemüvegekkel kompatibilis játékok.

 

Egy Los Angelesben működő magánegyetem (University of Southern California) kutatói a Facebook munkatársainak segítségével kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely képes nyomon követni az Oculus Rift felhasználók arckifejezéseit és átadni azt egy virtuális figura, „avatar” számára. Az avatar nem más, mint egy valós személy számítógépes reprezentációja. Magunk választhatjuk ki, hogy milyen arca, haja, szeme és egyéb tulajdonsága legyen. A Microsoft technológiákkal jóban levő felhasználók ilyennel találkozhatnak az Xbox profilban is. Működése egy „off-the-shelf Intel RealSense 3D Camera” segítségével valósult meg, amely leköveti az Oculus Rift használója arckifejezéseit. A fejlesztés különlegessége azonban abban rejlik, hogy képesek az Oculus Rift által elfedett részek leképzésére is.

Az Rift által elfedett területet természetesen nem a kamerával képzik le. Az Rift belsejében található hab 8 nyúlásmérő szenzorral lett ellátva, aminek feldolgozásában a Facial Action kódrendszer segíti az összkép kialakítását. A mélységérzékelős kamera, a nyúlásérzékelők és a Rift maga egy hátborzongatóan pontos eredményt ad a legapróbb mozdulataink esetében is.

A fejlesztésnek egyértelmű hatással lehetnek az IT résztvevőinek szociális életére. A felhasználók képesek lehetnek valós időben, találkozni egy térben úgy, hogy közben akár több száz kilométeres távolságban vannak egymástól, mégis minden fontos érzelmet közvetíteni tudnának egymás féle az avatar segítségével.

Az avatar számára átadható arckifejezések egy merőben új többjátékos módot szülhet kedvenc játékainkhoz. Gondoljunk csak bele abba, hogy milyen lenne a GTA V többjátékos módja valós arckifejezésekkel… Persze ez az egész akkor lenne igazán kiváló, ha avatárunk is olyan arcképpel rendelkezne, mint mi. Ez persze már csak hab lenne a tortára.

Ilyet én is akarok
IGEN! Ilyet én is akarok

Vélemény, hozzászólás?