A briteknél is tiltólistás az okosszemüveg

Google Glass

Még csak pár napja kapható a Google Glass Nagy-Britanniában, de máris készül a törvény, amely tiltólistára helyezi az okosszemüvegeket minden moziban. A tiltás oka igen egyszerű: a brit mozik tulajdonosai attól félnek, hogy a szemüveggel észrevétlenül készíthetnek kalózfelvételeket azok, akik nem tisztelik a törvényeket.

Phil Clappet, a moziszövetség vezetője a következőt nyilatkozta a The Independent brit napilapnak: “Fel fogjuk kérni nézőinket, hogy ne viseljék ezeket a filmszínházak vetítőtermeiben”.

Google Glass
Photo: Dan Leveille

Úgy gondolom, hogy a kezdeményezés érthető és megállja a helyét. Bár az okosszemüveg kijelzője felvillan felvétel készítése során, mégis nehézkes lehet annak észrevétele, amennyiben eltakarják azt. A Google Glass rövid üzemidejét is viszonylag könnyű meghosszabbítani a különböző kiegészítők segítségével, így már legfeljebb a tárolás okozhat problémát, de még az is nehezen elképzelhető a 12 GB-os felhasználható memória miatt.

Ám nem csak erre a problémára keresnek megoldást. Mai napig fontos kérdés az emberek személyiségi jogainak biztosítása. Emiatt a brit kórházak is fontolgatják az okosszemüvegek tiltását betegeik védelme érdekében.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az utakon is okozhatnak gondokat az okosszemüvegek. A vezetés közben is használható okosszemüveg elterelheti a sofőrök figyelmét, ezzel pedig potenciális veszélyforrássá válhat az utakon. Emiatt a közlekedési minisztérium megkérte a Google-t, hogy vizsgálja meg az autóban használat feltételeit. Az azonban érdekes, hogy miként lehetne ezt nyomon követni, de várjuk ki a végét.

Vélemény, hozzászólás?