Gondolatainkkal vezérelhetjük a Google Glass okosszemüveget

A gépek gondolatvezérlése egy ideje már nem csupán futurisztikus álomkép. Több, bizonyítottan működő megoldással találkozhattunk az elmúlt évek során, de mindegyik hasonlóan működik: az agy elektromos hullámait igyekeznek utasításokká formálni. A technológia fejlődése az informatikán túl, az orvoslásban is hatalmas előrelépést jelenthet. Most pedig ismét egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy a technológia elérje csúcsát és amputált végtagokat működtessen.

A This Place által fejlesztett eszközzel a Google Glass okosszemüveg már nem csak érintéssel, hanggal és kacsintással képes fényképeket készíteni, hanem gondolatokkal is. A MindRDR nevet viselő alkalmazás még csak a fényképek elkészítését és azok megosztását tudja, de ez csak az első lépés. Az alkalmazás működésre bírásához egy plusz kiegészítő megvásárlása is szükséges, amely még nem valami praktikus, de az idő múlásával ez is zsugorodásnak indulhat, mint manapság a legtöbb technológiai eszköz. A plusz kiegészítő nem más, mint a Neurosky cég EEG bioszenzora, amely az agyi impulzusok fogadásáért felelős. A komplett szett, az okosszemüveggel és a szenzorral együtt 1071 Fontba kerül.

Működés során a felhasználó egy vízszintes vonalat lát. Minél jobban koncentrál a feladat elvégzésére, annál jobban emelkedik a vonal is. A küszöbérték elérését követően pedig megtörténik a csoda.

A Google gyorsan igyekezett leszögezni, hogy az okosszemüveg nem képes a gondolatok olvasására és a kiegészítő használatát is ellenzi. MindRDR alkalmazása sem lesz elérhető a Google alkalmazásboltjában. Lehet, hogy irigykedik a webes óriás?

A fejlesztők egyébként mindenki számára megnyitották a forráskódot, így bárki hozzájárulhat a kód okosításához és ezzel a technológia fejlődéséhez.

Gondoljunk csak bele: ha a jelenleg még igen nagy bioszenzor akkorára zsugorodna, hogy a szemüveg két akasztóján működő képes lenne, egy tovább fejlesztett verzió akár a némák, külvilág felé működő tolmácsa is lehetne. Ha tovább gondoljuk a lehetőségeket, akkor pedig az amputált, elvesztett végtagok működését is megoldhatnák a gondolatok és az okosszemüveg működésével. Ez persze még a távoli jövő és egyáltalán nem biztos, hogy ez a spekuláció megállja helyét. Mindenesetre én elképzelhetőnek tartom.

A gondolatok által vezérelt fényképezés azonban ismét hatalmas vitát indíthat adatvédelmi fronton. Ha már hang és cselekvés sem szükséges a fényképek elkészítésére, akkor lassan tényleg követhetetlen lesz a folyamat.

Vélemény, hozzászólás?