Hivatalos az Oculus Rift ára

Oculus Rift

Az Oculus hivatalosan is előrendelhetővé tette az Oculus Rift fogyasztói változatának árát. Nem ért minket nagy meglepetés, közelítő értékeket már eddig is tudtunk. Az árak régiónként a következő képpen alakulnak: az USA-ban élők 599 dollárba, az Egyesült Királyságban élők 499 fontba az EU területén élők pedig 699 euróba (nagyjából 220 000 Ft) kerül a virtuális valóság szemüveg egyik legjobbika.

Az előrendeléssel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a folyamat elindítása elején meg kell adnunk bankkártyánk adatait, de az Oculus Rift ára csak a kiszállítást megelőzően, a szállítmányozó vállalatnak való átadás során lesz terhelve. Az előrendelés ugyanakkor azt jelentheti, hogy a tömeggyártás megkezdődött és a szerencsésebbekhez március során fog megérkezni a VR headset.

Sajnos ahogy az lenni szokott, Magyarország ismét kimarad az első körből, vagyis nekünk még várni kell egy keveset az előrendelésig. 20 országban azonban akár már ma is rendelhetünk. Ezek az országok a következők: USA, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Belgium, Dánia, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Spanyolország, Lengyelország, Svédország, Tajvan, Finnország, Franciaország, Németország Izland, Írország, Olaszország és Japán.

A gyártók segítsége

Az Oculus vezetősége ígéretéhez hű maradt és betartották az 1500 dolláros ígéretüket, miszerint ennyiért már össze tudnak állítani egy Rift kompatibilis gépet úgy, hogy ebben az árban már a VR-szemüveg is benne van.

Az árak megjelenésével együtt a gyártók sem ülhettek tétlenül, segítségképpen létrehoztak olyan konfigurációkat, amelyek megvásárlásával biztosak lehetünk abban, hogy gond nélkül használhatjuk az Riftet. Ezeket az eszközöket pedig fel is címkézték. Ilyen matricákat találhatunk az Nvidia, Dell és Alienware eszközen is.

Oculus Rift Ready

A Dell XPS 8900 Special Edition és az Alienware X51 R3 gépek 3,3 GHz-es Intel Core i5-6400 processzort, 4Gb-os Nvidia GeForce GTX 970 GPU-t, 8 GB 2133 MHz-es DDR4 memóriát, 1TB-os, 7200 rpm-es HDD adattárolót és Windows 10 Home 64 bites operációs rendszert tartalmaznak. A két gép közötti legnagyobb különbség a számítógép háza. Az egyik visszafogottabb, a másik pedig egy igazi gamereknek szóló doboz. Palmer Luckey az Oculus vezetője azt is elmondta, hogy minden eddigi változattal játszott már és biztosít afelől, hogy ezekkel a konfigurációkkal nem lesznek gondok. Akinek pedig ez egy kicsit sok lenne, az összerakhat magának egy gyengébb konfigurációt is, melynek minimumjaként a GTX 970 lett megadva.

Az AMD mintájára természetesen az Nvidiának is válaszolnia kellett, így ők is létrehoztak egy matricás programot, amelynek keretében VR READY matricákat kapnak a kártyáik.

Ha már szóba jött a gépigény, minimálisként a következő konfiguráció lett meghatározva:

Az Oculus Rift minimum gépigénye:

– Intel Core i5-4590 processzor
– NVIDIA GeForce GTX 970 vagy AMD Radeon R9 290 videokártya
– 8 GB rendszermemória
– HDMI 1.3 videokimenet
– 3× USB 3.0 és 1× USB 2.0 kapuk
– Windows 7 SP1 x64 operációs rendszer

Megjegyzem, hogy a szokásos processzor, memória és videókártya elolvasása után haladjunk egy kicsit tovább, mert nem meglepetésként érhet minket a 4db USB slot szükségessége.

Mivel játszhatunk majd az Oculus Rift VR szemüvegén?

Palmer Luckey a Redditen válaszolt néhány aggódó fórumozó kérdésére, akik arra voltak kíváncsiak, hogy mégis mivel játszhatnak, ha megveszik ezt a rendkívül drága játékszert. A válasz pedig még minket is meglepett, vagyis több, mint 100 játék lesz elérhető. „Több, mint 20 címre az Oculus Studios-tól, és még több játékra más fejlesztőktől.”

Az egyik játékról korábban már mi is beszámoltunk: Sky Valkyrie

Vélemény, hozzászólás?