HTC Re Vive – környezetünk feltérképezője

HTC Re Vive

Bizonyára sokatok számára ismerős a Valve Corporation neve. Ők azok, akik kedvenc számítógépes játékaink fejlesztésén dolgoztak és dolgoznak. Nevükhöz köthető a Half-Life széria, a Counter-Strike és nem utolsó sorban a Dot. Az utóbbi időben pedig több helyen is arról lehetett olvasni, hogy beszállnak a virtuális valóság szemüvegek forgalmazásába. Mint kiderült, a pletykák valós alapokon nyugodtak, mert a Valve és a HTC kifejlesztette a HTC RE Vive névre hallgató virtuális valóság szemüveget. Ezen nagyszerű bejelentésre a 2015-ös Mobile World Congress-en került sor, ahol többek között a frissített Samsung Gear Vr-t is bemutatták.

HTC Re Vive
Photo: TechStage – flickr

Bevezetőmben hosszabban fejtegettem a Valve Corporation múltját és azt, hogy valójában egyedül tőlük vártuk ezt a bizonyos VR szemüveget. Nagy meglepetésre azonban egy HTC névre hallgató, Valve technológiát is magában rejtő eszközt kapunk. Mi lehet a háttérben? Véleményem szerint a HTC sem szeretne kimaradni abból a bizonyos buliból, amelyről korábbi bejegyzéseimben már beszéltem. 2015-16 lesz talán az az év, amikor térhódításnak indulnak az okosszemüvegek, virtuális és kiterjesztett valóság szemüvegek, sisakok.

A HTC re Vive 360 fokban képes feltérképezni környezetünket több, mint 70 szenzor segítségével. Ez az, amitől más, mint a versenytársak. Minden az adott térhez fog igazodni, ezzel növelve az élményt. A HTC Vive által generált virtuális tér inkább kiterjesztett térnek tekinthetnénk, ugyanis a szenzorok segítségével karjaink is megjelennek a generált világban. Ennek köszönhetően pedig sokkal realisztikusabb hatást kelt bennünk. Sétálhatunk is a készülékkel, mintha csak a való világban lennénk. A HTC és a Valve eszköze két 1200x1080p felbontású kijelzőt rejt magában, amelyek 90 Hz-esek. Ez a képfrissítési érték kiválónak mondható és egyedinek számít a piacon. A készülékhez két kiegészítő kontroller lesz kapható, amelyek segítenek az élmény maximalizálásában, de az eszköz önmagában is működőképes.

Az ilyen jellegű eszközöknél az is fontos kérdés, hogy van-e rá megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom. A HTC ezen a területen is igyekszik minél nagyobbra nőni és több játékfejlesztővel is sikerült szerződés kötni. A fejlesztők között egyébként megtalálható a Google és a HBO is. Ha minden kötél szakadna, a Valve egyébként is ott lenne, hiszen ők jók a játékok fejlesztésében.

HTC Re Vive ár és megjelenés

És most jöjjön az, ami mindenkit érdekel, az ár. Ismételten el kell szomorítanom mindenkit, a HTC Re Vive árát még nem definiálták. Azt viszont ígérgetik, hogy a karácsonyi ajándékozásra már a boltokban lesz az eszköz. Aki nem bírna addig várni, vásárolhat majd egy fejlesztői változatot, ami a tervek tavasszal válik elérhetővé.

A szemüveg hivatalos oldala itt található.

Photo: TechStage – flickr

Vélemény, hozzászólás?