HTC Vive – már az Oculus Rifthez készült játékokkal is játszhatunk

Oculus Rift Luckys Tale

Noha az Oculus Rift és HTC Vive előrendelői közül néhányan igen csak morcosak lehetnek a hónapokat késő VR eszközök miatt, a szerencsésebbek már örülhetnek is az első HTC Vive-hoz érkező nem hivatalos bővítménynek.

Már most, a virtuális valóság terjedésének kezdetén kiélezett viták folynak arról, hogy melyik a legjobb VR headset. Sokan az Oculus Rift mellett teszik le voksukat, azonban a HTC Vive támogatóinak is népes a tábora. Van azonban egy terület, amelyben az Oculus Rift egyelőre jobban teljesít. Ez nem más, mint a kompatibilitás. Az Oculus Rift fejlesztői megoldották, hogy a saját eszközükhöz fejlesztett játékok mellett, a HTC Vive-ra készült alkalmazásokat is tudják futtatni. Ez egy megkérdőjelezhetetlenül nagy hátrány, amely hosszabb távon akár a mérleg nyelvét is elbillentheti az Oculus Rift javára.

A konzolos felhasználók számára már ismerős lehet az exkluzív játékok fogalma. Ez azt jelenti, hogy egyes gyártók, platformok kisajátítják játékaikat és nem engedik megjelentetni azt a konkurencia eszközeire. Az exkluzív megoldások pedig már a VR világába is elérkeztek a Rift fejlesztőinek köszönhetően azáltal, hogy néhány alkalmazáshoz csak az általuk fejlesztett VR headsettel férhetünk hozzá.

A most elkészült LibreVR Revive plugin lehetővé teszi, hogy egy kis trükközéssel a HTC Vive tulajdonosai is hozzáférjenek az Oculus Rifthez készült alkalmazásokhoz. Sajnálatos módon egyelőre csak a Lucky’s Tale-lel és az Oculus Dreamdeckkel használhatjuk (mind két játék Oculus Rift exkluzív), de ígéretes kezdet. A külső fejlesztés létezése és működése bizonyíték arra, hogy van megoldás a HTC kompatibilitásának növelésére, így még lehet remény a HTC Vive használói számára is, hogy a kompatibilitás visszafelé is teljes legyen.

A patch Windows 8 és Windows 10 kompatibilis, a Windows 7-re még várni kell a következő verzióig. A használathoz Xbox One kontrollerre van szükség, az Oculus Touch végett. A HTC-hez kapható kontrollerekkel nem játszhatunk, de a fejlesztési tervek között tervben van ez is. Fontos információ továbbá az is, hogy a fejlesztés megkerüli az Oculus ellenőrzését, így mindenki csak ennek tudatában használja az alkalmazást.

Milyen lépéseket kell megtenni a használatához?

Lucky’s Tale esetében:

  1. Töltsük le a Lucky’s Tale patch-et.
  2. Telepítsük a Lucky’s Tale-t az Oculus Home-ból és menjünk a C:\Program Files (x86)\Oculus\Software\playful-luckys-tale mappába.
  3. Csomagoljuk ki a patch-et az előző pontban említett mappába és írjuk felül a meglévő fájlokat (LT_Data\Plugins\OVRPlugin.dll) – javasolt egy biztonsági mentés készítése a meglévő fájlról.
  4. Győződjünk meg arról, hogy a SteamVR fut és indítsuk el az LT.exe fájlt.

Oculus Dreamdeck esetében:

  1. Töltsük le a Revive Injectort
  2. Telepítsük fel az Oculus Dreamdecket az Oculus Home-ból és menjünk a C:\Program Files (x86)\Oculus\Software\oculus-dreamdeck\WindowsNoEditor\Dreamdeck\Binaries\Win64 mappába.
  3. Csomagoljuk ki az injector-t, az említett mappába.
  4. Győződjük meg arról, hogy a SteamVR fut és fogjuk meg a Dreamdeck-Win64-Shipping.exe fájlt és húzzuk át a ReviveInjector.exe-be.

A szükséges fájlok beszerezhetők a GitHub-on ide kattintva.

Vélemény, hozzászólás?