Itt a Oculus Riftet verő StarVR okosszemüveg?

StarVR

Az utóbbi időszakban kissé felpörögtek az okosszemüvegek körüli események. Ezt többek között az E3 konferenciának tudhatjuk be, ahol több neves gyártó is bemutatta legújabb fejlesztéseit, de az is közre játszhat, hogy minden résztvevő szeretné minél hamarabb piacra dobni eszközét, hiszen a terület első szereplői lényeges előnyre tehetnek szert a versenytársakkal szemben.

Most, hogy már tudjuk milyen felszereltséggel érkezik meg az Oculus Rift, mindjárt állíthatunk is mellé egy kihívót, a Starbreeze legújabb üdvöskéjét a StarVR-t. A leginkább játékfejlesztésekkel foglalkozó vállalat, egy igen figyelemre méltó fegyverzettel lép a csatába. Az erős konfigurációjával rendelkező VR-szemüveg érett kihívója lehet az Oculus Riftnek.

A Los Angelesben bemutatott StarVR 210 fokos vízszintes és 130 fokos függőleges látóteret biztosít, amely az eddigi ismeretek alapján kiemelkedik a mezőnyből. Arról ugyan nincs információ, hogy a Rift milyen értékekkel fog rendelkezni a végleges változatban, de sejteni lehet, hogy ezen értékeket nem fogja elérni. Ezt abból következtethetjük ki, hogy az előző verziókban is csak 100, illetve 110 fokos látóteret kaptunk.

A nagy látótér élvezetesebbé, realisztikusabbá teszi a virtuális valóság szemüvegek haszálatát, de ahhoz, hogy valóban szórakoztató legyen, szép képet is kell hozzá megjeleníteni. Erről gondokodik a StarVR két, külön-külön 2560×1440 pixel felbontású megjelenítő egysége, amely 5,5 colos. Ez elsőre igen ígéretesnek hangzik, de jobban megvizsgálva a kérdést komoly problémákat jelenthet, ha túlságosan is erős hardverre lesz szükség a használatához. Az Oculus Rift gépigényét már ismerhetjük és aki járatosabb a számítógépes konfigurációk terén, az tudhatja, hogy mélyen zsebbe kell nyúlni egy megfelelő számítógép összeállításához. Amennyiben a hatalmas felbontás megjelenítéséhez még az Oculus Rift igényeinél is magasabbak gépigény van, már komolyan el kell gondolkodni a vásárláson, hogy megéri-e.

A VR-szemüvegek másik nyavajája a pozíció követése. Hol járunk a térben, merre nézünk, hogyan mozgatjuk fejünket. A StarVR esetében, akár csak az okosszemüvegek jelentős részében giroszkóp, gyorsulásmérő és magnetométer felel a tevékenységek minél pontosabb felderítéséjért.

Összegezve tehát:

  • Dupla 5.5” Quad HD kijelzők
  • 2560×1440 pixel / szem
  • 5K-s teljes panorámakép
  • IMU és optikai szenzorok összessége az alacsony késleltetés elősegítéséhez

Mi az eddigi ismeretek alapján ígéretesnek találtuk és bízunk abban, hogy a nagy felbontás nem megy más rovására.

StarVR

Egyéb információk a StarVR weboldalán.

Vélemény, hozzászólás?