A Lenovo is beszáll az okosszemüveg piacra

Légy üdvözölve Lenovo! A világ vezető PC gyártója úgy döntött, hogy belép az okosszemüvegek piacára. Terveik alapján a viselhető eszközök nagy szerepet kapnak a vállalat jövőjében.

Úgy tűnik, hogy a Lenovo sem szeretne kimaradni az okosszemüveges buliból. Egy sajtórendezvény keretein belül jelentették be, hogy partnerekké válnak. Az új felállásnak köszönhetően módosított Vuzix M100-as okosszemüvegek kerülnek a kínai piacokra, Lenovo márkanévvel.

Vuzix okosszemüveg
Régi M100-as Vuzix

A Vuzix M100-as okosszemüvegről korábban már írtunk. Akkoriban megjegyeztük, hogy társaitól eltérően nem egy szemüveg keretébe épült az okosság, hanem egy headest jellegű testet kapott. (Kiegészítőként kapható hozzá keret is.) Alapjaiban egy egész jónak mondható „szemüveg”, amely leginkább az üzleti réteget igyekezett meghódítani.

Aztán jött a Lenovo, és jól átalakított az M100-at. Az eszköz olyannyira átalakult, hogy most már kísérteties hasonlóságokat vélek felfedezni a módosított M100-as és a Google Glass között. Most már valóban hasonlít egy szemüvegre. Az okosszemüveg legérdekesebb pontja talán az akkumulátor lehet. A konkurencia között már többféle megoldással találkozhattunk, amely az okosszemüvegek egyik legkritikusabb problémáját igyekszik orvosolni, a rövid üzemidőt. Az Epson például egy kis okostelefonhoz hasonló eszközbe rejtette az akkumulátort, amely egy kábellel csatlakozott a szemüvegükhöz. A Lenovo számára átdolgozott okosszemüveg szintén egy külső akkumulátorral rendelkezik, amelyet a nyakunkon hordhatunk. Ez az eszköz jó nagy túlzással a Formula 1-ben található HANS nyakvédő eszközre hasonlít. Mikor először megláttam, rendesen meglepődtem és feltettem magamnak a kérdést, hogy vajon tényleg nem tudták máshogy megoldani? Aztán mostanra kezdek megbarátkozni a dologgal. Annyira azért nem csúnya és az Epson megoldásánál jóval kreatívabb.

[quote_box_left]Fénykép a szemüvegről[/quote_box_left]

Ami az új M100-as okosszemüveg specifikációját illeti, nagyjából megmaradtak a paraméterek.  Texas Instruments OMAP 4460 1.2 GHz-es processzor. 1 GB Ram és 4 GB belső memória, amely 32 gigáig bővíthető Micro SD kártya segítségével. A megjelenítésért pedig WQVGA kijelző a felelős.

A felfrissített M100-as okosszemüveg fejlesztői ára 8000 yuan, vagyis körülbelül 1300$. Ez valamivel olcsóbb, mint a Google Glass, amely jelenleg 1500$. Az első verziók kiszállítása szeptemberben kezdődik meg, de ekkor még csak a fejlesztőkre gondolnak. A valódi kereskedelmi forgalmazás valószínűleg csak tavasszal fog megkezdődni, még ismeretlen áron.

Vélemény, hozzászólás?