Lewis Hamilton és az okosszemüveg

Lewis Hamilton az F1 egyik legnagyobb sztárja idén igen nagy eséllyel indul a 2014-es világbajnoki címért. A kiváló versenyző egy Twitter bejegyzésben mutatta be legújabb játékszerét a Google Glass okossemüveget. Bár ez még 2013 októberében történt, a szemüveg bizonyára mai napig használatban van a Mercedes AMG F1-es versenyzőjénél.

 

Hamilton bejegyzése kapcsán elkezdtünk azon gondolkodni, hogy hol is vehetnék hasznát az okosszemüvegnek a Forma-1-ben és arra jutottunk, hogy a legnagyobb segítséget a pályabírók számára jelentené. A rádiós kapcsolat mellett az okosszemüveg azonnali vizuális segítséget nyújthatna a bíráknak, hogy éppen melyik versenyző hol tart a pályán és kinek milyen zászlót kellene lengetni (gondolok itt elsősorban az elengedésre vonatkozó kék zászlóra).

Aztán azon is gondolkoztunk, hogy a versenyzők is viselhetnének okosszemüveget, de ez nyilvánvalóan nem megoldható több dolog miatt is. Az ideális megoldás egy olyan sisakrostély lenne, amelybe integrálnák azokat a tulajdonságokat, amelyekkel a mostani okosszemüvegek is rendelkeznek. Segítségével a pilótáknak nem kéne feleslegesen félre tekinteniük a kormányra, hogy plusz információhoz jussanak és az egyes beállítások módosítását is hangutasításokon keresztül lehetne állítgatni. Ezen megoldás is vetne fel bizonyos problémákat, mint például, hogy néha zavaró lehet a versenyző szeme előtt mozgó információ, amely nem biztos, hogy segíti a vezetést 300 km/h sebesség mellett, de mondjuk ezt is ki lehetne kapcsolni egy egyszerű, rövid hangutasítással. A kijelző mutathatná az éppen aktuális zászlójelzéseket, az üzemanyag szintet, a gumik állapotát, fékerő elosztást és még sok mást.

Bár ilyenről még nem esett szó és a biztonságra hivatkozva lehet, hogy veszélyesnek is tartanák a F1 vezetői, de nem tartom kizártnak, hogy pár éven belül egy ilyen megoldás teljesen természetes lenne.

Vélemény, hozzászólás?