Microsoft HoloLens – kivárnak a megjelenéssel

Microsoft HoloLens

A Kinekt bukásából okulva úgy döntöttek a Microsoftnál, hogy kivárásra játszanak.

A kiterjesztett valóság (AR – argumented reallity) headset jelenlegi képességeiről még keveset tudni, de már láthattuk működés közben, ahol egy Minecraft gameplayt mutattak be és valljuk be elég meggyőző volt. A Microsoft azonban úgy véli, hogy nem elég, ha az eszköz meggyőző, a piac és az AR headset még nem elég kiforrott. Attól félnek, hogy megismétlődhet egy olyan bukás, mint amelyet a Kinect esetében elkönyvelhettek. Volt egy nagyon jó eszközük, ami tudott néhány dolgot, de sajnos az a néhány dolog kevés volt. Az emberek gyorsan megunták, letették és hagyták porosodni. Ezt a hibát nem követhetik el újra és főleg nem a HoloLens esetében. A megjelenés pillanatában már sokkal több kell, hogy legyen egy eszköznél, amellyel néhány dolgot meg lehet tenni. Ennek megfelelően az elsődleges cél, hogy egy üzleti környezetben is hasznos eszköz legyen, így a játékok egyelőre háttérbe szorulnak még akkor is, ha a bemutatójuk alkalmával nem ezt prezentálták.

Alex Kipman, a HoloLens és korábban a Kinect egyik fejlesztője elárulta, hogy ha kell, akkor nagyon sokáig visszatartják a Microsoft HoloLens megjelenését. Ennek fő oka, hogy a piac felkészüljön és megismerje a lehetőségeket, valamint az ár. Szeretnék, ha az eszköz úgy kerülne piacra, hogy azt egy átlagember is megvásárolhassa. Ez alatt az idő alatt pedig arra fókuszálnak, hogy ne egy 12 funkciós eszköz legyen, amelyet mindenki gyorsan megun még azelőtt, hogy igazán elterjedhetne és megismerhetnék a képességeit.

Szerény véleményünk szerint, a HoloLens nem bukhat meg. Egy olyan lehetőségekkel teli jövőt hozhat, amelyet a VR (virtuális valóság) nem feltétlenül tud meglépni. Használat esetében a következő felhasználásokat tudjuk elképzelni:

  • Különböző képernyők helyettesítésére, avagy azok kiterjesztésére. Erre már hoztak is nekünk egy példát, ahol a Super Bowl 50. évfordulójára emlékeztek. A bemutató videójukat ide kattintva érhetitek el.
  • Az első demó alkalmával bemutatták, hogy a vállalkozók milyen egyszerűen segíthetnek ügyfeleiknek az interneten és a Skype-on keresztül. Az élőben kivetíthető grafikai elemek nagy segítséget jelenthetnek a laikusoknak. (Erre szintén hoztak már egy bemutató videót.)
  • A mérnököknek is hozhat egy kis segítséget. Munkájuk során a különböző tervező szoftverekben megjelenő grafikákat kivetíthetik akár az asztalra is 3D-s elem formájában, így jobban átlátva munkájukat.
  • Akár csak a Google Glass esetében, a HoloLens felhasználása között is el tudom képzelni a múzeumi felhasználást. A tárlatvezetést jelentősen megkönnyítve és interaktívabbá téve azok figyelmét is felkeltheti, akiket egyébként nem érdekelnek a műremekek. Falra vetíthető események, melyek egy adott műtárgyhoz kapcsolódnak. Varázslatos lenne, nem? Harry Pottert filmeket idézné.
  • A szimulátorok használata is alapvetően változhatna meg. Virtuális gépjárművezetői tanfolyamok, amelyek biztonságosabbak, mint a valóság (természetesen a valós tapasztalatot nem helyettesítheti, vagy mégis?)

Szinte biztos vagyok benne, hogy Önnek is eszébe jutna néhány felhasználási mód. Várjuk ki a végét, mi lesz ebből! Addig is írja meg, hogy-hogy tetszik a Microsoft HoloLens.

Vélemény, hozzászólás?