Microsoft HoloLenst küldenek a világűrbe

Microsoft HoloLens

A NASA, vagyis Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal csütörtökön jelentette be, hogy a Microsofttal való közös projektjük, a Sidekick keretében HoloLenst küldenek az űrbe.

Az elképzelések szerint a június 28-án induló SpaceX, ISS-re (Nemzetközi Űrállomás – International Space Station) tartó utánpótlást szállító űrhajóval fogják felküldeni a Microsoft okosszemüveg két példányát.

Microsoft HoloLens
Fényképezte: BILL STAFFORD

A Microsoft eszközét viselő űrhajósok, a való világot és virtuális valóságot keverik annak reményében, hogy hatékonyabb lesz az űrben végzett munka és a kiküldetéshez szükséges kiképzési idő.

A Hololensnek két üzemmódja van. Az „Remote Expert Mode” segítségével Skype-on keresztül tudnak kommunikálni a földi irányítással, miközben az általuk látott képet is elküldik hasonlóan egy átlagos Skype beszélgetés során. A „Procedure Mode” pedig maga a HoloLens legfontosabb tulajdonságát aktiválja, vagyis a meglévő teret bővíti ki virtuális elemekkel a kivetített képnek köszönhetően.

Az eszközök tesztelése nem csak az űrben fog zajlani, hanem a földön is egy tenger alatti kutatóállomáson, ahol egy űrbeli expedíciót szimulálnak. Amennyiben beválnak és az elvártnak megfelelően működnek az okosszemüvegek, a jövőben újabb darabokat fognak küldeni az űrbe és bevezetik azok általános használatát.

Vélemény, hozzászólás?