Okosszemüveg adhatja vissza a már szinte teljesen vakok látását

Van olyan rokonod vagy ismerősöd, aki rendkívül gyengén lát? Akkor kérlek, mond el neki, hogy hamarosan érkezik a segítség, amely visszaadja a látáshoz köthető vizuális információk nagy részét.

Az Oxfordi Egyetem nagy tudású emberei most egy olyan okosszemüveget fejlesztettek ki, amely a még meglévő látást erősíti fel egy speciális 3D kamerának köszönhetően. A kamera által felvett képet egy számítógép feldolgozza és különösebb késleltetés nélkül adja vissza azt a szemüveg lencséjére. Ennek köszönhetően a gyengén látó illető világos és jól kivehető ábrákat lát majd a szemüvegen.

Mivel a szemüveg még fejlesztés alatt áll, vannak még furcsaságai. Ilyen például az, hogy a szemüveget egy vezeték kapcsolja össze a hátizsákban vitt laptoppal, ugyanis a meglévő feldolgozó egységek, amelyek beférnének a szemüveg keretébe, még nem tudnának annyi információt olyan gyorsan feldolgozni, mint amennyire szükség lenne. Vélhetően ez az oka az érdekes megoldásnak. A fejlesztők azt is elmondták, hogy bíznak abban, hogy idővel képesek lesznek annyira összetömöríteni, hogy egy szemüvegbe is beépíthető legyen a feldolgozóegység.

Jelenleg 100 darab van legyártva, amelyet rendkívül gyengén látó embereknek ajánlottak. Ha minden rendben lesz, akkor megindítják a szemüveg tömeggyártását.

Az eddigi tapasztalatok alapján működik az eszköz. Sikeresen megtalálják a talajon lévő tárgyakat, akadályokat, valamint az ajtók sem okoznak problémát. Az arcon található vonásokat is sikerült felismerniük és olyan is volt, aki először láthatta vakvezető kutyáját.

Nem ez az első eset, hogy az orvosláshoz fejlesztenek ki okosszemüveget. Az Evena Medical által fejlesztett okosszemüveg pedig az infravörös technológiának köszönhetően „átlát” az emberi bőrön, így az orvosok pontosan megtudják mondani, hogy hol találhatók az erek, de a pácienshez tartozó adatokat is képes megjeleníteni.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Google egyik legújabb fejlesztése a kontaktlencsébe okosítása. Ez venné át az okosszemüvegek szerepét. Ha ezt a technológiát, amelyet az Oxfordi Egyetem kifejlesztett, átültetnénk egy kontaktlencsébe, az fantasztikus lenne. Talán ez lehet a jövő…

További érdekes bejegyzések, amelyek az orvosláshoz közhetőek:

Okosszemüvegen keresztül közvetítették az életmentő műtétet
Beteg gyerekeknek segít a Google Glass okosszemüveg
Okosszemüveg a kórházakban

Vélemény, hozzászólás?