Samsung Gear VR – teleport a virtuális valóságba

Samsung Gear VR

Egyre több helyen találkozhatunk olyan szemüvegekkel, fejpántokkal, sisakokkal, amelyek segítségével bekerülhetünk a játékokba. Ne aggódjatok, nem bolondultam meg. Ezek az eszközök „kiterjesztik” a virtuális valóságot, így olyan érzést keltenek bennünk, mintha a játék részesei lennénk. Fantasztikus élményt nyújt, és számtalan lehetőség rejlik a technológiában, amelyet a Samsung is felismert.

Hogyan épül fel a Galaxy VR?

2014 szeptemberében lehetett először konkrétumokat hallani a Samsung virtuális valóság megoldásáról, a Gear VR-ről. A Gear VR voltaképpen nem más, mint egy keret, amelybe a Samsung Galaxy Note 4-es okostelefont helyezhetjük. A keret felelős azért, hogy a fejünk legkisebb mozdulatát is pontosan érzékelje a Note 4. Ezen információk tökéletes leképzéséhez egy gyorsulásmérőt, egy giroszkópot és egy digitális iránytűt használ. A váz rendelkezik még egy touchpaddel, egy hangerőszabályzóval és további egy gombbal, amely az alapvető műveletek végrehajtásában segít. A keretbe helyezett telefon adja a kijelzőt és azt a platformot, amely futtatja a kívánt szoftvert. A két egység összekapcsolása gyerekjáték, csupán annyi a dolgunk, hogy a keret hátuljára felpattintjuk az okostelefont. Az összekapcsolást követően pedig már csodálkozhatunk is a 96 fokos látképben.

Mire használhatjuk?

A technológia még viszonylag friss, emiatt kevés alkalmazás található hozzá, de már most is elképesztő dolgokra képes. Legnagyobb korlát a fantázia és a programozói tudás. A Samsung által bemutatott demók, engem így is lenyűgöztek. Beülhetünk virtuális mozikba, barangolhatunk városokban és még néhány játékkal is játszhatunk.

Gondoljatok bele, milyen csúcs lehet bejárni New York utcáit úgy, mintha ott lennénk? Mennyire tuti lehet egy horror játékot végigjátszani?

Samsung Gear VR
Photo: Maurizio Pesce

Megvásárolható? Hol és mennyiért?

Igen, de csak az Egyesült Államokban. A Samsung Gear VR ára 200 dollár és ebben még nincs benne a Galaxy Note 4.

A magas árral érkezett készülék megvásárlását nem ajánlom. Még gyerekcipőben jár a megoldás és kevés fejlesztett alkalmazással rendelkezik. Ennek ellenére miért dobták piacra? Hát azért, hogy a fejlesztők hozzáférjenek, és sok-sok alkalmazást készítsenek, szóval várjatok még egy kicsit.

Photo: Maurizio Pesce

Vélemény, hozzászólás?