Újabb okosszemüveg a látássérültekért

gyengénlátóknak okosszemüveg

Sokan megkérdezték már tőlem, hogy miért is szeretem annyira a technológiát. Ennek egyszerű oka van. A különböző technológiai eszközök fejlődésével olyan fantasztikus dolgok születnek, mint a mesterséges emberi fül, az internet vagy éppen a mai bejegyzésem tárgya, egy látássérülteket segítő okosszemüveg.

Fujitsu okosszemüveg

A Fujitsu egyik legújabb fejlesztését nagy örömmel fogadtam. Az általuk kifejlesztett eszköz ugyanis jelentősen megkönnyítheti a látássérültek mindennapjait. Ugyan nem egyedülálló technológiáról és kísérletről van szó, mégis jelentőséggel bír. Az okosszemüveg megjelenítőjeként egy lézeres technológiát alkalmaztak, amely a retinára vetíti a képet, így nincs szükség arra, hogy az emberi szem fókuszáljon. Fontos megjegyezni, hogy az eszközben használt lézer nem károsítja a szemet, így nem kell annak alkalmazásától tartani. Az Fujitsu okosszemüvegén egy kisebb méretű kamerát is elhelyeztek, amely természetesen leképezheti a viselője környezetét, így segítve a tájékozódást. Lehetőség van arra is, hogy csatlakoztassuk egy okostelefonhoz, így annak használata is egyszerűbbé válik.

A szemüveg felépítése leginkább az Epson megoldásához hasonlít abban, hogy a fejen viselhető rész egy vezetékkel csatlakozik a jelenleg igen nagyméretű feldolgozó egységhez. Aki most felszisszent a nagy méret hallatán, azt megnyugtatom. Az okosszemüveg jelenleg erősen prototípus stádiumban áll, de jól haladnak a fejlesztésekkel. A jövőbeli tervek alapján az okosszemüveg két egysége vezeték nélküli kommunikációra is képes lesz.

Mikor jelenik meg? Mennyibe kerül az okosszemüveg?

A Fujitsu szemüvege 2016 márciusára várható és sajnos igen magas, 2000 dolláros árral érkeznek. A szemüveg megvásárlására lehetőség lesz Európában is.

Mint korábban említettem, nem ez az egyedülálló ilyen szemüveg. Korábban az Oxfordi egyetem és szakemberei kezdtek el kifejleszteni egy szintén látássérülteken segítő okosszemüveg. Ha többet szeretnél róla megtudni, kattints ide.

Vélemény, hozzászólás?